Tre populära kattraser i Sverige

Tamkatten är ett av våra allra populäraste husdjur, och det med rätta. Genom århundradena har dessa små kattdjur följt människan både som nytto- och sällskapsdjur. Från de dyrkade katterna i Egypten, till skeppskatten som höll skeppen råttfria på långa seglatser, ända till vår tid. Idag är katten en älskad individ i många hem, inte minst här i Sverige. Här följer en beskrivning av tre av de populäraste kattraserna i Sverige idag.

Norsk Skogskatt

Från grannlandet Norge kommer denna stiliga ras, med mycket päls och självsäkerhet. Exakt hur och när den uppstod är oklart, även om det ryktas att den fanns med redan under vikingatiden och fick följa med på seglatser. Att det är en gammal ras råder det dock inget tvivel om, och det var tack vare klimatet som den utvecklade sin varma päls. Det är en stor kattras, som ser desto större ut tack vare den fluffiga pälsen och sin yviga svans. Skogskatten är mycket tillgiven, och brukar vara kärleksfull om man vunnit dess förtroende. Den vokaliserar gärna, men är inte högljudd. Tack vare sitt arv har den goda jaktinstinkter, så var beredd på att stöta på ett och annat byte om den hålls som utekatt. Den trivs med sällskap, men kan enkelt rå om sig själv, och behöver alltså inte ständig uppsyn eller stimulering. Det är viktig att den långa pälsen sköts om för att undvika tovbildning, men i övrigt kräver den inte mycket.

Ragdoll

För den som vill ha en riktigt mjuk och gosig katt är ragdoll en ras att rekommendera. Med sin förföriskt mjuka päls utgör den ett oemotståndligt kelobjekt, och det vänliga sinnet gör att den platsar både med barn och andra husdjur. Ordet “ragdoll” betyder “trasdocka”, och namnet är passande då denna katt tenderar att hänga slappt som en trasdocka när man lyfter upp den. Ragdollen är känd för sina vackra blå ögon, och sin silkeslena päls som oftast syns i vita och gråbruna nyanser. Rasen härstammar från USA, och uppstod så sent som 1960-talet. På denna korta tid har den hunnit bli omåttligt populär, mycket tack vare dess snälla och sociala temperament. Detta brukar underlätta vid pälsskötsel, vilket är en viktig del av kattens omvårdnad. Den kan behöva lite motivation för att hålla sig aktiverad, då den annars gärna latar sig och äter gott. Med en ragdoll kan man räkna med en kärleksfull kamrat som gärna följer en hack i häl.

Cornish Rex

Denna livliga kattras härstammar från England, och är känd för sin ovanliga päls som växer i korta små lockar. Det är en viljestark katt, men den är lyhörd och läraktig, så med tid och träning kommer den trivas fint. På grund av sin höga aktivitetsnivå och behov av stimulans passar den inte så bra som ensamkatt. Med sitt kilformade huvud och lockiga päls inger den ett charmigt och piggt uttryck. Med en Cornish Rex behöver man inte tänka på pälsvård, vilket snarare skulle kunna leda till håravfall. Eftersom pälsen är så tunn är den heller inte så värmande, och därför trivs katten på en solig fönsterplats. Denna katt brukar bjuda på både skratt och underhållning tack vare sin nyfikenhet och stora leklust. När den inte är ute på högflygande äventyr brukar den dock inte ha något emot att mysa en stund med matte eller husse.